15 fascinujúcich faktov o mede, ktoré ste možno nevedeli
1. Med nikdy neexspiruje
Archeológovia objavili v egyptských hrobkách jedlý med starý viac ako 3 000 rokov. Vďaka nízkemu obsahu vody a vysokému obsahu cukru je prirodzene konzervovaný.
2. Superpotravina pre energiu
Med obsahuje fruktózu, glukózu a malé množstvá vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré poskytujú rýchly zdroj energie, ideálny pre športovcov.
3. Na jednu lyžicu medu preletí včela okolo 88 000 kilometrov
To je vzdialenosť viac ako dvakrát okolo Zeme. Pri tom navštívi približne 2 milióny kvetov.
4. Rôznorodosť medu
Na svete existuje viac ako 300 druhov medu, od jemného agátového po výrazne aromatický pohánkový, pričom chuť závisí od rastlín, z ktorých včely zbierali nektár.
5. Med ako prírodná pomoc
Med má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Používa sa na hojenie rán, popálenín a na zmiernenie kašľa alebo bolestí hrdla.
6. Med je jediná potravina, ktorú produkuje hmyz
Včelí med je jedinou potravinou, ktorú produkuje hmyz a bežne konzumuje človek. Táto jedinečnosť ho robí nenahraditeľnou súčasťou ľudskej stravy už tisíce rokov.
7. Obsahuje enzýmy od včiel
Pri spracovaní nektáru pridávajú včely do medu enzýmy, ktoré štiepia sacharidy a vytvárajú jeho hustú konzistenciu.
8. Med je hygroskopický
To znamená, že dokáže absorbovať vlhkosť z prostredia, čo vysvetľuje jeho antibakteriálne vlastnosti a schopnosť liečiť rany.
9. Med ako symbol nesmrteľnosti
V starovekom Grécku považovali med za „nektár bohov" a verili, že predlžuje život.
10. Med je výnimočne ekologický produkt
Včely počas zberu nektáru opeľujú rastliny, čím zabezpečujú až 70 % svetovej produkcie potravín, čo robí med nielen zdravým, ale aj dôležitým pre ekosystém.
11. Med ako náhrada cukru
Med je prirodzene sladší ako rafinovaný cukor, takže ho stačí použiť menej. Obsahuje aj stopové množstvá vitamínov, minerálov a antioxidantov, čo z neho robí zdravšiu alternatívu sladenia.
12. Med obsahuje malé množstvá peľu
13. Včely komunikujú tancom
Keď včela objaví bohatý zdroj nektáru, oznámi to ostatným tzv. „tanečným jazykom", ktorým presne určí smer a vzdialenosť od kvetov.
14. Med môže kryštalizovať, ale to nie je známka nekvality
Kryštalizácia je prirodzený proces, ktorý závisí od pomeru glukózy a fruktózy. Ak chcete med vrátiť do tekutého stavu, stačí ho jemne zohriať vo vodnom kúpeli.
15. Med v kozmetike
Už Kleopatra ho používala na pleť a vlasy. Med je dodnes súčasťou mnohých kozmetických prípravkov vďaka svojim hydratačným a antibakteriálnym vlastnostiam.