Medovicový med a jeho účinky
Medovicový med sa vytvára pri premnožení vošiek prevažne na listnatých a zmiešaných porastoch.
Medovicový med je tmavšej farby, ktorú spôsobujú rastlinné farbivá v miazge drevín, ktoré na vzduchu menia farbu.
Tento med má často červenohnedú, tmavohnedú, niekedy až čiernu farbu z ľahkým odtieňom zelenej. Chuť a aróma medovicového medu je značne odlišná, podľa pôvodu medovice.
V porovnaní s kvetovými medmi medovicový med obsahujú viac fruktózy a dextrínov, ale hlavne väčšie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov. Jedna kávová lyžička medovicového medu obsahuje toľko minerálov a živín, koľko sa skrýva v 2-4 lyžičkách bledého medu.
Optimálna spotreba medovicového medu je pár kíl ročne, nakoľko med obsahuje vysoký obsah minerálov z miazgy stromov. Často býva ťažšie stráviteľný v porovnaní s kvetovými medmi, ale je veľmi kvalitný a prospešný.
Medovicový med nie je určený na bežné používanie (do čaju alebo na pečenie), ale skôr tak lyžičku - dve denne, prípadne natrieť na chlieb. Podľa našich skúseností by malé deti a ľudia, ktorí majú problémy s trávením určite nemali prekročiť dve lyžičky denne.
Počasie je nevyhnutnou súčasťou kvalitnej (resp. akejkoľvek) znášky medovicového medu. Musí byť teplo a vlhko. Nesmie dlho pršať, pretože dážď by zmyl medovicu z lístia a ihličia stromov.
Medovicový med obsahuje len malé alebo žiadne množstvo peľu, čo ho robí vhodným pre alergikov a astmatikov. Používa sa pri poraneniach a ťažko sa hojacich ranách.
Rozdiel medzi medmi sa dá zistiť aj pomocou merania elektrickej vodivosti – konduktomerom. V rozpätí niekoľkých minút môžeme zistiť obsah minerálov a vitamínov v jednotlivých medoch. Na med môžeme dať nálepku „medovicový med“ ak má nameraná vzorka hodnotu nad 8 . 10-4 S. cm-1 (siemens krát centimeter na mínus prvú).
Odporúčame Vám vyskúšať náš medovicový med.
Ak by ste radi vyskúšali kvalitný med od slovenského včelára, navštívte náš MEDOVÝ ESHOP.