Prečo by sme mali sladiť medom?
Ľudskému telu je rafinovaný cukor čiže sacharóza príťažou hneď z viacerých dôvodov.
Nielen, že v procese jeho výroby prišiel o väčšinu živín, a preto pri jeho konzumácii prijímame len tzv. „prázdne kalórie“, ale vzhľadom na to, že sa v našom tele enzymaticky štiepi na glukózu a fruktózu, spotrebúvame pri jeho trávení vápnik, vitamín B a magnézium. Navyše, výrazne a rýchlo cukor zvyšuje glykemický index, čím atakuje pankreas na vyššiu tvorbu inzulínu. Organizmus preto vylúči inzulín, aby znížil vysokú hladinu krvného cukru, čo sa často deje až pod "normál", čoho dôsledkom si naše telo pýta ďalší cukor. A to sa môže diať stále dookola. Netreba zabudnúť, že rýchlo vyprodukovaná energia, ktorú naše telo nestihne okamžite využiť, sa zmení na tuk a časom tak dochádza k obezite, spúšťaču najrôznejších ochorení.
NIELEN SLADKÝ JE MED
Konzumáciou medu do tela prijímame prevažne prírodné cukry glukózu a fruktózu (sacharózy). Tieto sa v ňom v závislosti od druhu rastlín nachádza len medzi 1 a 10%, ďalej sa v ňom nachádza stopový prvok chróm, ktorý podporuje účinok inzulínu, enzýmy, ktoré tieto jednotlivé zložky štiepia (a tak pomáhajú rýchlemu a okamžitému vstrebaniu živín), ale i stopové prvky, vitamíny, organické kyseliny a antioxidanty. Vedecké a medicínske výskumy ostatných rokov však ukazujú, že tu sa jeho benefity pre organizmus nekončia. Do centra odbornej verejnosti sa dostávajú i jeho antibakteriálne a protizápalové účinky. Druhé menované sú dokonca spájané so stimuláciou imunitných funkcií a protinádorovými aktivitami.
Ak by ste radi vyskúšali kvalitný med od slovenského včelára, navštívte náš MEDOVÝ ESHOP.