Aký je rozdiel medzi medom a cukrom? Čo je zdravšie sladidlo?
Med a cukor sú dve z najčastejšie používané sladidlá. Majú však rôzne chute, textúru aj nutričné profily. Med sa často považuje za zdravšiu možnosť, ale je to naozaj tak?
Rozdiel medzi medom a cukrom je v zložení
Med aj cukor sú uhľohydráty, ktoré pozostávajú z dvoch druhov cukru: glukózy a fruktózy.
Rafinovaná fruktóza, ktorá sa nachádza v klasickom cukre, sa metabolizuje v pečeni a môže byť nepríjemnou komplikáciou pri obezite, tukových ochoreniach pečene alebo cukrovke.
Fruktóza aj glukóza sa v tele rýchlo rozkladajú a môžu spôsobiť prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi, avšak tu prichádza rozdiel. Pomery glukózy a fruktózy v mede a cukre sú rôzne:
- cukor spravidla tvorí 50 % fruktózy a 50 % glukózy;
- med obsahuje 40 % fruktózy a 30 % glukózy. Zvyšok tvorí voda, peľ, minerály a vitamíny.
Zložky, ktoré má med, “navyše” majú pre konzumenta zdravotné prínosy. Okrem toho, cukor má vyšší glykemický index (GI) ako med, čo znamená, že rýchlejšie zvyšuje hladinu cukru v krvi. Je to spôsobené vyšším obsahom fruktózy a absenciou stopových minerálov.
Med má o niečo viac kalórií ako cukor, hoci je sladší, takže na osladenie potrebujete menšie množstvo. Obe sladidlá však môžu pri nadmernom používaní viesť k priberaniu.
Čo je zdravšie sladidlo? Med alebo cukor?
Ak odhliadneme od množstva kalórií, med je jednoznačne zdravšia alternatíva sladidla, a to práve vďaka svojmu zloženiu. Obsahuje:
- enzýmy;
- aminokyseliny;
- vitamíny skupiny B;
- vitamín C;
- minerály;
- antioxidanty.
Mnohé z antioxidantov nachádzajúcich sa v mede sú klasifikované ako flavonoidy. Flavonoidy majú protizápalové vlastnosti, ktoré určite oceníte v prípade ochorenia.
Med je tiež menej fabricky spracovaný ako cukor, pretože sa zvyčajne pred použitím iba pasterizuje. Surový med je tiež jedlý a obsahuje viac antioxidantov a enzýmov ako pasterizované odrody. Odporúčame vám vyskúšať med s peľom propolisom a materskou kašičkou.
Môžeme teda konštatovať, že med je zdravšie sladidlo ako cukor, no dávajte si pozor na to, kde med nakupujete. Často môžete v obchodoch objaviť chemicky spracovaný med z neznámeho zdroja alebo dokonca iba falošný med, ktorý je len zmes cukrov.
Ak chcete okrem sladenia čerpať aj zdravotné benefity medu, nakupujte med z overených zdrojov, len tak budete mať istotu, že váš med obsahuje zdraviu prospešné zložky. Ideálne od lokálneho včelára ktorému dôverujete. Budeme radi, keď vyskúšate aj medy z našej rodinnej včelej farmy.