V súťaži SHOP ROKU 2022 sme v kategórii CENA HEUREKY získali 3. miesto.

Prečo niektorí včelári pristrihávajú krídla včelej matke?

Včelárstvo je remeslo staré tisíce rokov, ktoré zahŕňa množstvo techník a postupov na zabezpečenie zdravého a produktívneho včelstva. Jednou z týchto techník je veľmi konzroverzné pristrihávanie krídel včelej matke. Oslovil som niekoľko včelárov, ktorí uvedenú praktiku realizujú a tu sú ich dôvody. Na záver článku uvediem aj svoj názor na túto praktiku a nájdete tam aj video, ako sa liahne včelia matka.

Kontrola rojenia

Jedným z hlavných dôvodov, prečo niektorí včelári pristrihávajú krídla včelej matke, je kontrola rojenia včelstva. Rojenie je prirodzený proces, pri ktorom časť včelstva opúšťa úľ spolu s matkou a hľadá nové miesto na založenie nového včelieho spoločenstva. Tento proces môže byť pre včelára problematický, pretože znamená stratu časti včelstva a tým aj zníženie produkcie medu. Pristrihnuté krídla matky obmedzujú jej schopnosť lietať, čo znamená, že keď sa pokúsi rojiť, nedokáže odletieť ďaleko a včelári ju môžu ľahšie lokalizovať a odchytiť.

Zjednodušená manipulácia s úľom

Pristrihnuté krídla matky uľahčujú včelárom manipuláciu s úľom a s matkou samotnou. Pri rôznych včelárskych prácach, ako je kontrola plodiska alebo presun matky do nového úľa, je dôležité, aby matka zostala na mieste a neodletela. Pristrihnuté krídla minimalizujú riziko, že matka unikne, čo uľahčuje prácu a podľa mnohých včelárov aj zvyšuje efektivitu včelárenia.

Vcelia-matka-medaren

 

Zlepšenie kontroly nad genetickou kvalitou

Včelári často pristrihávajú krídla matky aj preto, aby mohli lepšie kontrolovať genetickú kvalitu svojho včelstva. Keďže matka s pristrihnutými krídlami nemôže úspešne uniknúť, včelár má väčšiu kontrolu nad tým, aké matky sú v úli a môže sa sústrediť na udržiavanie silného a zdravého genofondu.

Prehľadnosť a identifikácia

Niektorí včelári tiež pristrihávajú krídla matke kvôli lepšej identifikácii. Pristrihnuté krídla môžu slúžiť ako vizuálny znak, ktorý umožňuje včelárovi rýchlo rozpoznať, ktorá matka je stará a kedy bola včelstvo naposledy obmieňané. Tento krok môže byť súčasťou širšej stratégie zaznamenávania a monitorovania zdravia a produktivity včelstva.

Záver

Pristrihávanie krídel včelej matke je technika, ktorá má podľa mnohých včelárov opodstatnenie v rámci riadenia včelstva. Každý včelár sa musí rozhodnúť, či tento postup bude využívať alebo nie.

Aký je môj názor? Včelárim už dlhé roky a pristrihávanie krídel včelej matke sa mi zdá byť krutý spôsob včelárenia. Napriek tomu, že pristrihnutie krídel včelej matke môže ponúkať aj rôzne výhody pri včelárení, doposiaľ som sa s touto metódou nestotožnil. Na včelárskych kurzoch ktoré organizujem uvedenú metódu neodporúčam aplikovať.

Ak Vás zaujíma, aké chyba najčastejšie robia začínajúci včelári, prečítajte si náš článok: Deväť najčastejších chýb, ktoré robia začínajúci včelári

Ak sa chcete dozvedieť viac o včelej kráľovnej, včelej matke, prečítajte si náš článok: Sexuálny život včelej kráľovnej