Kyselina šťaveľová, oxálová 500g
Kyselina šťaveľová - oxálová dihydrát p.a. je v boji proti Varroáze druhá najdôležitejšia organická kyselina, 500g.
Potravinová prevádzka
Ako jedni z mála včelárov máme zriadenú oficiálnu potravinovú prevádzku.
Kyselina šťaveľová - oxálová dihydrát p.a. je dostupná v balení 500g. Táto organická kyselina je druhá najdôležitejšia látka v boji proti Varroáze, parazitickému roztočovi včiel. Hlavné využitie tejto kyseliny spočíva v zimnom ošetrení včelstiev počas ich bezplodného obdobia.
Druhy aplikácie kyseliny šťaveľovej pri ošetrení včelstva:
- sublimačnou metódou
- pokvapaním v cukrovom roztoku
- dlhodobý nosič (napustené pásiky)
Aplikácia pokvapaním:
- V jednom litri vody rozpustíme 1 kg kryštálového cukru.
- Do tohto roztoku pridáme 57 g kyseliny šťaveľovej – dihydrátu.
- Rozpustíme pri teplote cca 40 stupňov Celzia.
- Teplota vhodná pre liečenie kyselinou šťaveľovou: 0°C – 5°C.
- 5 ml roztoku vstriekneme pomocou injekčnej striekačky do každej obsadenej uličky.
- Po 48 hodinách sledujeme spád. Účinok trvá až 45 dní. Literatúra uvádza účinnosť až 97 %.
- Je potrebné dbať na bezpečnosť a používanie ochranných pomôcok pre prácu s kyselinami!
Sublimačná metóda:
- 1 gram kyseliny šťaveľovej na 1 nástavok 39×24 cm
- vložiť odparovač do úľa
- zapojiť zdroj tepla na 120 – 150 sekúnd
- odpojiť zdroj tepla
- počkať 3 – 5 min
- vytiahnuť odparovač
Zaujímavou knihou o varroáze je kniha Celý rok proti varroáze.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Pridať hodnotenie